تا چه اندازه درباره مصرف پروبیوتیک برای گوارش آشنا هستید؟ از آنجایی که پژوهشهای متعددی اهمیت فلور میکروبی بدن در سلامت افراد را بیش از پیش نمایان نموده است، موارد مصرف پروبیوتیکها توجه بسیاری را به خود جلب کرده و بحث درباره آن بسیار زیاد است. یکی از مهم ترین سوالاتی که افراد میپرسند، این است که پروبیوتیک بر مشکلات گوارشی اثر دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسش ابتدا لازم است مقدمهای درباره میکروبهای مفید موجود در بدن بدانیم:
پروبیوتیکها میکروبهای مفید و زنده ای هستند که در صورت استفاده به مقدار کافی، فواید زیادی برای سلامت ما دارند. انواع باکتریها و مخمرها، پروبیوتیکهایی هستند که به طور طبیعی در بدن وجود داشته و به صورت هم زیست در بدن ما حضور دارند. این میکروبهای مفید در هضم غذا، حفظ تعادل سیستم ایمنی و سیستم هورمونی بدن، به ما کمک میکنند.
عوامل مختلفی تعادل میکروبی بدن را مختل کرده و اختلالات بسیاری را پدید میآورد که مشکلات گوارشی یکی از شایعترین این اختلالات میباشد. لذا برای حفظ تعادل میکروبی بدن نیاز به مصرف مکمل های پروبیوتیکی وجود دارد. در واقع حفظ تعادل میکروبی بدن برای فعالیت صحیح دستگاه گوارش و کل بدن ضروری است. بنابراین میکروبهای مفید در قالب مکملهای پروبیوتیکی میتوانند کمک شایانی به رفع برخی از علائم گوارشی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کنند.
پیشنهاد: پروبیوتیک چیست
پروبیوتیک ها کمک درمانهایی هستند که می توانند در کنار داروهائی که توسط پزشک تجویز میشوند به سلامت دستگاه گوارش بیماران خصوصا در بیماریهای عملکردی مانند سندرم روده تحریک پذیر از نوع یبوست، اسهال یا هر دو کمک کنند.
با تک ژن همراه باشید تا بدانید که پروبیوتیکها چه اثری بر گوارش دارند و برای چه مشکلاتی میتوانند موثر باشند.
پروبیوتیک برای درد شکم ناشی از بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش
فهرست مطالب
- 1 پروبیوتیک برای درد شکم ناشی از بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش
- 2 پروبیوتیک برای اجابت مزاج
- 3 نقش پروبیوتیکها در پیشگیری و درمان اسهال
- 4 پروبیوتیک برای گوارش و مشکلات معده
- 5 عوارض مصرف پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی چیست؟
- 6 آیا پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی نوزادان مفید است؟
- 7 پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی بزرگسالان مفید است؟
- 8 توصیه تک ژن در مورد پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی
درد شکم، ناشی از علل متفاوتی است. ممکن است این درد ناشی از مشکلات معده یا مشکلات روده باشد. با توجه به علت ایجاد درد شکم، میتوان از روشهای خاصی برای درمان آن کمک گرفت. چنانچه درد شکم ناشی از مشکلات معده مثل زخم معده باشد، علاوه بر درمان های آنتی بیوتیک و داروهای ضد اسید معده، میتوان با مصرف پروبیوتیکها به عنوان کمک درمان، بهبود را حاصل کرد. در مواردی مانند درد شکم ناشی از نفخ، مصرف پروبیوتیک بسیار کمک کننده است.
البته توجه داشته که قبل از هر اقدام، مراجعه به متخصص گوارش برای تشخیص علت درد شکم ضروری است!
پروبیوتیک برای اجابت مزاج
از آنجایی که مخزن بزرگ و اصلی میکروبهای بدن روده است، پروبیوتیکها بیشتر از هر چیزی با روده سر و کار دارند. روده نیز در دفع مدفوع نقش اساسی دارد. اگر رودهها در عملکرد خود با مشکل مواجه شوند، اجابت مزاج هم مختل میشود. این افراد ممکن است که یبوست یا اسهال بگیرید. در ادامه به نقش پروبیوتیکها در درمان یبوست و اسهال پرداختهایم. با ما همراه باشید:
پروبیوتیک برای یبوست
اگر رودهی شما آب زیادی را از مدفوع گرفته و بازجذب کند، به یبوست مبتلا میشوید. همچنین اگر حرکت رودهها کند شود، دفع مدفوع با مشکل مواجه میشود. از طرفی مصرف برخی مواد غذایی به حجیم شدن مدفوع و یبوست میانجامد. پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای مفیدی هستند که به حرکت رودهها و راحتتر شدن دفع مدفوع کمک میکنند.
هنگامی که شما از پروبیوتیکها استفاده میکنید، حرکات روده را بهبود داده و کمتر به یبوست مبتلا میشوید. پژوهشها نشان داده اند که میکروبهای مفید دستگاه گوارش با تنظیم حرکات روده به کاهش علائم مشکلات گوارشی کمک میکنند. تاثیر آنها از طریق تنظیم ترشح سروتونین رودهای و تحریک سیستم عصبی روده انجام میشود که ناشی از مواد مفیدیست که باکتریهای مفید با مصرف فیبرهای غذایی در روده ساخته میشود.
لذا مصرف پروبیوتیکها به همراه مصرف مواد غذایی حاوی فیبر (میوه و سبزیجات) و انجام ورزش روزانه، میتواند به رفع یبوست شما کمک کند. اگر پزشک شما داروهای دیگری برای درمان یبوست شما تجویز نموده اند، آنها را بدون مشورت با پزشک خود قطع ننموده و پروبیوتیکها را با مشورت ایشان در کنار داروهایتان مصرف نمایید.
نقش پروبیوتیکها در پیشگیری و درمان اسهال
پروبیوتیکها بهویژه در پیشگیری و درمان اسهال، بهخصوص اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها، مؤثر هستند. آنتیبیوتیکها ممکن است تعادل طبیعی باکتریهای روده را مختل کنند، اما مصرف پروبیوتیکها میتواند به بازگرداندن این تعادل کمک کرده و از بروز اسهال جلوگیری کند.
پروبیوتیک برای اسهال
در شرایط اسهال که معمولا به دلیل عفونت ویروسی و باکتریایی اتفاق می افتد، تنظیم روده برای جذب آب و املاح ضروری بدن مختل میشود و شرایط خطرناکی را برای بیمار ایجاد میکند، لذا مدیریت اسهال چه در کودکان و بزرگسالان اهمیت بالایی برای پزشک دارد. پروبیوتیکها به عنوان یکی از روشهای مؤثر در درمان و پیشگیری از اسهال مورد استفاده قرار میگیرند.
در شرایط اسهال با دفع مکرر مدفوع شل، بسیاری از باکتریهای مفید دستگاه گوارش نیز از بین میروند لذا مصرف پروبیوتیکها میتواند به بازسازی فلور رودهای و تعادل باکتریهای مفید نیز کمک کند. به علاوه پروبیوتیکها میتوانند شدت و تعداد دفعات اسهال را کاهش دهند. مکانیسم اثر آنها از طریق مواد ساخته شده توسط این باکتریهای مفید است که به آنها اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFAs) میگوییم. این مواد مفید باعث جذب بهتر آب و الکترولیت (املاح ضروری) شده و از طرفی باعث تنظیم حرکات روده ای خواهند شد و پس از چند روز مصرف آنها به همراه محلول ORS یا سرم تراپی، قوام مدفوع افزایش یافته و علائم بیماری رفع میگردد.
پیشنهاد: آشنایی با بایودایجست
غیر از موارد اسهال با منشا عفونی، محصولات حاوی پروبیوتیکها در موارد اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها نیز مفید هستند. زیرا با مصرف آنتی بیوتیک خصوصا به صورت طولانی مدت، بسیاری از میکروبهای مفید بدن نیز از بین میروند و جایگزین کردن آنها با مکمل پروبیوتیک به بازسازی فلور روده کمک کرده و از این رو علائم اسهال را کاهش میدهد.
برخی موارد اسهال که مزمن هستند، معمولا ناشی از یک بیماری زمینه ای مثل IBD میباشند که تجویز پروبیوتیک ها در این موارد حتما با نظارت پزشک انجام میشود.
بطور کلی توجه داشته باشید که قبل از مصرف هر درمان خودسرانهای برای اسهال، ابتدا باید با پزشک مشورت کنید تا علت اسهال مشخص شود.
پروبیوتیک برای گوارش و مشکلات معده
پروبیوتیکها برای بیماری هائی مانند زخم معده و سو هاضمه هم موثر هستند هر چند که بیشترین اثری که پروبیوتیکها دارند بر عملکرد روده ها به عنوان بزرگترین بخش فلور میکروبی بدن است.
پروبیوتیک برای گوارش و زخم معده
برای کمک به بهبود مشکلات معده خصوصا درمان عفونت معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری نیاز به مصرف آنتی بیوتیک است که توسط پزشک تجویز میشوند. اما از آنجایی که عفونت معده میتواند باعث بروز اسهال، یبوست و علائم گوارشی دیگر شود و از طرفی مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیکها میتواند تاثیر جدی بر فلور طبیعی روده و معده بگذارد، مصرف پروبیوتیکها در حین و بعد از درمان اصلی، معمولا اثربخش است. مخمر ساکارومایسیس بولاردی به عنوان یکی از پروبیوتیک های موثر در پیشگیری و درمان بیماری زخم معده ناشی از عفوت هلیکوباکتر پیلوری و همچنین سو هاضمه موثر است.
این مخمر به دلیل اندازه بزرگش و توانائی تولید ساختارهای رشته مانند (هایف) مانع از اتصال باکتری های بیماری زا (پاتوژن) به سطوح دستگاه گوارش میشود و با ترشح ترکیبات مفیدی مانند اسید استیک و اسید کاپریک محیط معده را اسیدی کرده و باعث مرگ عوامل بیماری زا خواهد شد و از طرفی با تحریک تولید آنزیم های گوارشی به بهبود هضم غذا در معده کمک نموده و همچنین با تولید مواد مفید دیگر باعت بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود.
این مخمر میتواند سموم ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری را خنثی نموده و علائم زخم معده و سو هاضمه را کاهش دهد. بنابراین در برخی از تحقیقات به استفاده از پروبیوتیکها خصوصا مخمر ساکارومایسس بولاردی، به عنوان کمک درمان در کنترل زخم معده و سو هاضمه اشاره شده است.
پروبیوتیک برای گوارش و سندروم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر یا IBS یکی از مشکلات گوارشی است که افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند. این مشکل گوارشی بیشتر در افرادی بروز پیدا میکند که تحت شرایط استرس مداوم یا افسردگی های طولانی مدت هستند اما باید توجه داشت که سبک زندگی کم تحرک و پشت میز نشینی های طولانی مدت، مصرف غذاهای فست فودی، چرب و فرآوری شده، مصرف کم میوه و سبزیجات و … نیز در بروز این اختلال گوارشی نقش بسزایی دارند.
سندرم روده تحریک پذیر، علائم گوارشی مختلفی در افراد ایجاد میکند. در برخی افراد علائم یبوست و در برخی افراد علائم اسهال و در برخی افراد هر دو علائم یبوست و اسهال بروز پیدا خواهد کرد. طول دوره بروز علائم بسته به شدت، در افراد متفاوت است.
امروزه میدانیم که مغز و دستگاه گوارش از طریق محور روده- مغز به هم مرتبط بوده به صورت دو طرفه بر هم اثر میگذارند، لذا مدیریت این اختلال برای پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است. به لحاظ پیچیدگی و نامشخص بودن علت بیماری، درمانهای اصلی تنوع زیادی دارند که با تشخیص پزشک تعیین میگردد اما کمک درمانهایی مانند پروبیوتیکها نیز میتوانند در کنار داروهای اصلی استفاده شوند. تاثیر پروبیوتیکها بر سندرم روده تحریک پذیر در پژوهش های بسیاری بررسی شده است.
پیشنهاد: بایوفم تک ژن
در مجموع میتوان گفت بسیاری از بیماران از مصرف این مکملها در کنار درمان اصلی پاسخ گرفته اند زیرا میکروبهای مفید روده با تنظیم ترشح سرتونین روده ای و تحریک سیستم عصبی روده و کاهش التهاب ناشی از این اختلال به کاهش علائم بیمار کمک کند. از طرفی با غنی کردن دستگاه گوارش از باکتریهای مفید، میکروبهای مضر روده کاهش می یابد و متعادل کردن فلور روده ارسال سیگنالهای التهابی به مغز را نیز کاهش میدهد. روی هم رفته تنظیم سیستم عصبی، سیستم ایمنی، سیستم هورمونی و سیستم میکروبی دستگاه گوارش میتواند کاهش علائم بیماری را به ارمغان آورد که مکملهای پروبیوتیکی در این امر میتوانند نقش مثبتی ایفا نمایند.
پروبیوتیک برای گوارش و نفخ شکم
یکی دیگر از علائمی که ممکن است افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر یا افراد معمولی از خود بروز دهند، نفخ شکم است. نفخ شکم به علت مشکل در حرکت رودهها، تغذیه نامناسب، مشکلات هضم و تولید گاز ناشی از فعالیت میکروب های مضر روده بروز میکند. هر کدام از این علتها که دلیل بروز نفخ شکم باشند، استفاده از پروبیوتیکها میتواند به درمان آن یا کاهش این علائم کمک کند.
توجه داشته باشید که اثر گذاری پروبیوتیکها نیازمند زمان است و مانند داروهای دیگر سریعالاثر نیست. زیرا این میکروبهای مفید زنده بایستی وارد روده شده و در آنجا تکثیر شوند و فعالیت باکتریهای مضر را کاهش دهند. این فرآیند نیازمند زمان است. لطفا صبور باشید!
پروبیوتیک و عدم تحمل لاکتوز:
عدم تحمل لاکتوز اختلالی گوارشی محسوب میشود که در کشورهای آسیایی مثل ایران شایع است و افراد طیفی از این عدم تحمل لاکتوز را از خفیف تا شدید تجربه میکنند. این افراد با خوردن محصولات لبنی مثل شیر، ماست، دوغ و … دچار علائم گوارشی مثل دل درد و اسهال میشوند. زیرا این افراد آنزیم لازم برای هضم قند شیر (لاکتوز) را نداشته یا به میزان کافی ندارند. پژوهش ها نشان داده است مصرف پروبیوتیکها میتواند این علائم گوارشی را کاهش دهند. زیرا باکتریهای مفید میتوانند با تولید آنزیم خاصی به هضم این قند در دستگاه گوارش کمک کرده و از بروز علائم جلوگیری کند.
پروبیوتیکها و بهبود هضم غذا
مصرف پروبیوتیکها میتواند هضم غذا را بهبود بخشد. با افزایش تعداد باکتریهای مفید در روده، این مکملها به تجزیه بهتر مواد غذایی و جذب مؤثرتر مواد مغذی کمک میکنند، که میتواند منجر به کاهش مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوءهاضمه شود.
پروبیوتیکها و تنظیم سیستم ایمنی روده
پروبیوتیکها به تنظیم سیستم ایمنی روده کمک میکنند، بطوریکه میتواند از بدن در برابر عفونتهای مختلف محافظت کند. از آنجایی که هر آنچه خورده میشود ابتدا به دستگاه گوارش میرود، هرگونه آلودگی و عامل خطر بایستی سریعا به سیستم ایمنی بدن، جهت محافظت از سلامت عمومی، گزارش شود. میکروفلور طبیعی روده با تحریک سلولهای ایمنی در دیواره روده، نقش مهمی در محافظت از بدن در برابر عوامل بیماریزا ایفا میکنند.
تأثیر مثبت پروبیوتیکها بر التهاب روده
مصرف منظم پروبیوتیکها میتواند به کاهش التهاب روده کمک کند. این اثر ضدالتهابی میتواند برای افرادی که از بیماریهای التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون رنج میبرند، بسیار مفید باشد. پروبیوتیکها با تنظیم واکنشهای ایمنی بدن و کاهش تولید مواد التهابی در روده، به بهبود علائم این بیماریها کمک میکنند. البته بیماران کرون و کولیت اولسراتیو توجه داشته باشند که قبل از مصرف پروبیوتیکها بایستی با پزشک خود مشورت نمایند.
عوارض مصرف پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی چیست؟
گاهی مصرف پروبیوتیکها ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
مصرف پروبیوتیکها در روزهای اول میتواند باعث بروز علائم گوارشی مانند اسهال، یبوست و نفخ شکم شود. به مرور زمان و ادامه مصرف مکمل پروبیوتیکی این علامتها برطرف میشوند. اگر علائم ادامه داشتند، حتما به دکتر مراجعه کنید.
لازم به ذکر است به موارد منع مصرف پروبیوتیکها بایستی دقت شود؛ زیرا در صورت مصرف بدون نظارت، امکان بروز عوارض در افراد زیر وجود دارد:
افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی، افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده مینمایند، افراد دارای جراحی های دستگاه گوارش که هنوز زخم آنها خوب نشده است، افراد دارای زخم یا سوراخ شدگی در دستگاه گوارش، افراد دارای نارسایی های کبدی و کلیوی شدید
اگر در یکی از این دسته ها جای دارید، لطفا قبل از مصرف هرگونه مکمل پروبیوتیکی با پزشک خود مشورت نمایید.
توجه فرمایید که در بروزرسانی جدید منابع علمی، مصرف پروبیوتیک ها برای نوزادان نارس نیز ممنوعیت دارد.
آیا پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی نوزادان مفید است؟
بله. پروبیوتیکها میتوانند برای برخی از مشکلات گوارشی نوزادان مفید باشند اما مصرف این محصولات برای نوزادان باید زیر نظر پزشک باشد. مصرف خودسرانه محصولات پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی نوزادان توصیه نمیشود.
پروبیوتیک برای کولیک نوزاد
کولیک نوزادی یکی از شایعترین علت گریه های طولانی نوزادان است و باعث بیقراری آنها و سردرگمی والدین آنها میشود. درمان کولیک نوزادی در مواردی با قطرههای پروبیوتیک امکان پذیر است و میتواند تاثیر مفیدی بر این اختلال گوارشی و کاهش مدت زمان گریه نوزاد داشته باشد. تنها باکتری مورد تایید منابع علمی برای درمان نوزادان با اختلالات گوارشی، لاکتوباسیلوس روتری است. از این باکتری به عنوان پروبیوتیک ایمن و بدون عارضه یاد شده است.
پژوهشهای متعدد نشان دادهاند مصرف قطره پروبیوتیکی حاوی این باکتری مفید، توانسته به مرور از مدت زمان گریه نوزادان کاسته و موجب آرامش کودک و والدین او شود. بطوریکه از شروع قطره پروبیوتیکی تا بیست روز پس از ادامه مصرف آن، گریه نوزادان به حدود نیم ساعت در روز کاهش داشته است. کمک درمان پروبیوتیکی میتواند در کنار داروهای دیگر توسط پزشک تجویز گردد. همچنین مصرف این مکمل پروبیوتیکی باعث کاهش دفعات ریفلاکس نوزادان و همچنین بهبود اسهال و یبوست آنها نیز شده است.
توجه داشته باشید که مصرف پروبیوتیک برای درمان کولیک نوزادی حتما باید زیر نظر متخصص اطفال انجام شود. مصرف پروبیوتیک ها در نوزادان نارس ممنوع است.
پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی بزرگسالان مفید است؟
بله. پروبیوتیکها برای گسترهی بزرگی از مشکلات گوارشی بزرگسالان مفید هستند و میتوانند بسیاری از علائم گوارشی را بهبود ببخشند. این میکروارگانیسمهای مفید به تقویت تعادل باکتریهای رودهای کمک میکنند و میتوانند در کاهش علائم مختلف گوارشی مانند نفخ، یبوست، اسهال، و سندرم روده تحریکپذیر (IBS) موثر باشند. پروبیوتیکها همچنین میتوانند به بهبود هضم و جذب مواد مغذی کمک کنند و در کاهش التهابهای گوارشی نقش داشته باشند. مصرف منظم پروبیوتیکها در بزرگسالان میتواند به حفظ سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از بروز مشکلات گوارشی مزمن کمک کند.
نحوه مصرف پروبیوتیک چگونه است؟
نحوه مصرف مکمل پروبیوتیکی به نوع آن (اشکال کپسول، پودر، قطره) و اختلالی که فرد با آن مواجه است بستگی دارد.
قطرههای پروبیوتیکی برای نوزادان و کودکان زیر یکسال از 5 تا 15 قطره میتواند مستقیما داخل دهان آنها ریخته شود یا در یک محلول غیر داغ مثل شیر چکانده شود که در این صورت بهتر است حداکثر ظرف 15 دقیقه تا نیم ساعت به مصرف کودک برسد.
بطور کلی بهتر است مکملهای پروبیوتیکی کپسولی قبل از وعده غذایی میل شود و دوز مصرفی آن عموما برای هفته ابتدایی با مصرف روزی یک عدد شروع شده و ادامه مصرف با روزی 2 عدد پیش رود. دوره مصرف بهتر است حداقل سه ماهه باشد. در مورد پودرهای پروبیوتیکی (ساشه) بسته به سن و مشکل فرد، دوز مصرفی متفاوت خواهد بود. این انواع نیز بهتر است قبل از وعده غذایی مصرف شوند. در این مورد، مشورت با پزشک، دکتر داروساز داروخانه یا تماس با به شما کمک خواهد کرد.
توصیه تک ژن در مورد پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی
تک ژن مصرف پروبیوتیک را برای کمک به بهبود مشکلات گوارشی توصیه میکند. البته که این مصرف بهتر است خودسرانه نباشد و حتما با پزشک خود مشورت نمایید تا علت مشکل گوارشی شما مشخص شود. همچنین مصرف منظم پروبیوتیکها به مقدار کافی میتواند در پیشگیری از ابتلا به مشکلات گوارشی کمک کننده باشد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاوران علمی تک ژن نیز کمک بگیرید.
سوالات متداول
تک ژن در ادامه به برخی از سوالات متداول پاسخ داده است. با ما همراه باشید:
آیا پروبیوتیک به پیشگیری از مشکلات گوارشی کمک می کند؟
بله. مصرف منظم پروبیوتیکها میتواند در بهبود عملکرد گوارش موثر باشد و به پیشگیری از مشکلات گوارشی مانند اسهال، یبوست، نفخ شکم، سندروم روده تحریک پذیر و مشکلات گوارشی دیگر کمک کند.
آیا پروبیوتیک باعث تعادل میکروبیوم روده می شود؟
بله. همان طور که پیشتر هم گفتیم، مصرف پروبیوتیکها به بهبود عملکرد روده کمک میکند و این کار را از طریق برقراری تعادل بین میکروبهای مفید و غیر مفید انجام میدهد.
آیا پروبیوتیک ها برای کسانی که رژیم لاغری دارند مفید است؟
در پروسه کاهش وزن مصرف پروبیوتیکها و پره بیوتیک ها با کمک به افزایش حس سیری از طریق افزایش ترشح هورمون های دخیل در کاهش اشتها، تنظیم سیستم متابولیسم قند و چربی و بهبود فلور میکروبی، میتوانند در کنار ورزش و رژیم غذائی، به افراد چاق یا دارای اضافه وزن کمک نمایند.
مصرف بیش از حد پروبیوتیک اثر منفی بر جذب مواد مغذی دارد؟
خیر، پروبیوتیکها نه تنها در جذب مواد مغذی تاثیر منفی ندارند، بلکه به دلیل تولید برخی مواد به نام اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFAs) میتوانند جذب املاح مورد نیاز بدن را از غذای مصرفی افزایش دهند.
آیا پروبیوتیک ها بر کبد هم تاثیر دارند؟
بله. پروبیوتیک ها با بهبود عملکرد محور روده-کبد به رفع اختلالات کبدی کمک میکند. از آنجایی که کبد در متابولیسم قند و چربی نقشی اساسی دارد، سلامت این ارگان اهمیت بسیاری در سلامت عمومی بدن فرد خواهد داشت. پژوهشها نشان داده اند وقتی تعادل میکروبی روده برقرار شود، باکتریهای مفید با اثر بر اسیدهای صفراوی موجب میشود کبد، کلسترول بیشتری را مصرف کند و بدین ترتیب میتوان گفت تعادل فلور میکروبی روده به کاهش کلسترول در افراد کمک خواهد کرد.
به علاوه باکتریهای مفید روده با کاهش جذب کلسترول از روده و همچنین مهار ساخت کلسترول نیز به کاهش ذخایر چربی و قند در کبد کمک میکنند. لذا مصرف مکملهای پروبیوتیکی در کنار درمانهای اصلی میتوانند به افراد دارای کبد چرب، افراد دیابتی و افراد دارای چربی خون کمک کند.
منابع:
National Institutes of Health (NIH)
Infantile colic: Management and outcome, TL Turner, S Palamountain – UpToDate, 2024