یکی از سوالات بسیار مهمی که درباره پروبیوتیک ها وجود دارد؛ این است که انواع کپسول پروبیوتیک برای زنان کدامند و هر کدام چه فوایدی دارد. اکر با مجله تک ژن همراه بوده باشید؛ میدانید که در مقالات دیگر تک ژن زیست گفتیم که میکروبها در تمام نقاط بدن ما حضور داشته و همزیستانه با ما همراه هستند. فلور میکروبی طبیعی بدن ما عموما شامل میکروبهای مفیدی است که مسالمت آمیزانه به ارتقای سلامت ما کمک میکنند. دستگاه تناسلی و ادراری بدن زنان و مردان با توجه کارکرد خود مستعد عفونتهای متعددی است. لذا حفظ تعادل فلور میکروبی این نواحی، جهت پیشگیری از ابتلا به عفونت، اهمیت زیادی دارد. با توجه به فیزیولوژی واژن و مجاری ادراری بانوان، احتمال بروزعفونتهای تناسلی و ادراری در زنان بیش از مردان است. از طرفی تعادل فلور میکروبی واژن غیر از اثرگذاری بر سلامت جنسی، در سلامت باروری زنان نیز نقش بسزایی دارد. عوامل متعددی همچون مصرف آنتی بیوتیکها، تغییرات هورمونی، سطح پایین بهداشت فردی و بهداشت روابط جنسی، یائسگی و بارداری، همگی از عوامل نامتعادل کننده فلور میکروبی واژن و مجاری ادراری هستند که لزوم مصرف مکملهای پروبیوتیکی مخصوص بانوان را توجیه میکند.
پیشنهاد: پروبیوتیک چیست؟
شاید به نظر برسد که پروبیوتیکها صرفا فلور میکروبی دستگاه گوارش را تنظیم میکنند اما در واقع مصرف پروبیوتیکها ضمن تعادل بخشی به فلور میکروبی روده به عنوان مخزن اصلی میکروبهای بدن، میتوانند بر فلور میکروبی باقی بخشهای بدن تاثیرگذار باشند بطوریکه امروزه میدانیم روده به واسطهی فلور میکروبیاش با واژن، رحم، مجاری ادراری و تخمدانها در ارتباط است. به علاوه برخی مکملهای پروبیوتیکی به صورت موضعی مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال پروبویتیکهای واژینال برای ارتقای سلامت بانوان؛ که مسلما سرعت تاثیرگذاری بالاتری خواهند داشت.
اگر به دنبال آگاهی در مورد کپسولهای پروبیوتیک برای زنان هستید، این مطلب تک ژن زیست را مطالعه کنید تا با انواع این کپسولها و نحوه مصرف آنها آشنا شوید.
کپسول پروبیوتیک برای زنان چیست؟
فهرست مطالب
- 1 کپسول پروبیوتیک برای زنان چیست؟
- 2 کپسول پروبیوتیک برای زنان چه کاربردی دارد؟
- 3 انواع کپسول پروبیوتیک تک ژن برای زنان کدامند؟
- 4 نحوه مصرف کپسول پروبیوتیک برای زنان چگونه است؟
- 5 عوارض کپسول پروبیوتیک برای زنان چیست؟
- 6 موارد احتیاط مصرف و هشدارهای کپسول پروبیوتیک برای زنان چیست؟
- 7 توصیه تک ژن درباره مصرف کپسول پروبیوتیک برای زنان
- 8 سوالات متداول
کپسول پروبیوتیک برای زنان یک مکمل دارویی پروبیوتیکی است که حاوی باکتریهای مفید و ضروری برای سلامت دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی زنان است. این کپسولها با تامین سویههای مفید پروبیوتیکها برای بانوان (لاکتوباسیلوسها) که کاملا منطبق با فلور میکروبی طبیعی این نواحی است، به حفظ تعادل فلور میکروبی بدن و درنتیجه سلامت آنها کمک میکنند. شرایط طبیعی واژن و مجاری ادراری، اسیدی است و لاکتوباسیلوسهای موجود در نواحی مذکور با تولید اسید لاکتیک، محیط را برای رشد عوامل بیماریزا نامناسب کرده و موجب مرگ آنها خواهد شد. ترشح آنتیبیوتیکهای طبیعی توسط این میکروبهای مفید، رقابت برای اتصال به سلولهای سطحی و جلوگیری از فعالیت عوامل بیماریزا، همگی از مکانیسمهای اثر پروبیوتیکها هستند. علاوه بر این مطالعات از نقش باکتریهای مفید روده بر حفظ تعادل هورمونی نیز پرده برداشتهاند. به عنوان مثال امروزه میدانیم فلور میکروبی متعادل بدن یک زن در بهبود علائم اندومتریوز و سندرم تخمدان پلیکیستیک موثر هستند.
محصولات پروبیوتیک تک ژن فارما با تکیه بر شواهد علمی، بهطور ویژه برای ارتقای سلامت زنان طراحی شدهاند و به حفظ و بازسازی فلور نرمال واژن، دستگاه گوارش و تعدیل سیستم ایمنی کمک کرده و در شرایط عفونت مجاری ادراری و واژینال بهبود سریعتر و بی بازگشت را ممکن میسازد. بازسازی فلور میکروبی دستگاه گوارش و غنی سازی آن از لاکتوباسیلوسها بعنوان فلور میکروبی طبیعی، موجب میشود انتقال باکتریهای بیماریزا از راه مقعد به مجاری ادراری و واژن کمتر شده و باکتریهای مفید لاکتوباسیلوس شانس انتقال بیشتری داشته باشند. همچنین تعادل بخشی به فلور میکروبی بدن زنان در گستره وسیعتری، به سلامت و عملکرد صحیح ارگانهای دستگاه تناسلی آنها نیز کمک خواهد نمود. به علاوه بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز از اولین نتایج مثبت مصرف مکملهای خوراکی پروبیوتیکی برای زنان است. چرا که طبق آمارهای موجود، اختلالات گوارشی در زنان بیش از مردان بوده و به علاوه در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، نرخ بروز یبوست بانوان بالا میرود.
کپسول پروبیوتیک برای زنان چه کاربردی دارد؟
بسته به نحوه مصرف (خوراکی یا واژینال)، پروبیوتیک مورد استفاده و هدف از مصرف آنها، کاربرد این دسته از پروبیوتیکها تفاوتها و شباهتهایی دارند.
کاربرد کپسول پروبیوتیکی به عنوان کمک درمان، برای زنان عبارتند از:
- کمک به تعادل میکروفلور روده بزرگ، واژن و مجاری ادراری
- کمک به پیشگیری و درمان عفونتهای واژینال و مجاری ادراری
- کمک به پیشگیری از عود عفونتهای واژن و مجاری ادراری
- کمک به بهبود خشکی واژن در دوران پیش یائسگی و یائسگی
- کمک به پیشگیری و درمان یبوستهای دوران بارداری
- کمک به ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده واژن بواسطه عفونت HPV و کمک به پاکسازی آن
- کمک به کاهش مقاومت به انسولین در بیماران سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- کمک به بهبود فاکتورهای قند و چربی در مبتلایان به دیابت بارداری (GDM)
- کمک به بهبود علائم اندومتریوز
کپسول پروبیوتیک برای عفونت واژن
عفونتهای واژینال عمدتا عامل باکتریایی یا قارچی دارند که به ترتیب با داروهای آنتیباکتریال (ضد باکتری) و داروهای آنتی فانگال (ضد قارچ) درمان میشوند. مصرف این آنتیبیوتیکها خصوصا در طولانی مدت موجب از بین رفتن فلور میکروبی طبیعی بدن خواهد شد. لذا بازسازی فلور میکروبی به واسطه مصرف پروبیوتیکهای خوراکی و واژینال، به پیشگیری از ابتلای بعدی کمک کرده و از طرفی پژوهشها نشان دادهاند که مصرف همزمان مکملهای پروبیوتیکی با درمانهای اصلی آنتیبیوتیکی، نرخ عود مجدد عفونت را کاهش میدهد. چرا که باکتریهای بیماریزا با تشکیل ساختارهایی بنام بایوفیلم (Biofilm) به حالت نهفته درآمده و از دسترس دارو پنهان میشوند و پس از اتمام دوره درمان دارویی، دوباره به فرم فعال درآمده و عود عفونت را موجب خواهند شد. پروبیوتیکها با جلوگیری از تشکیل بایوفیلم یا از بین بردن این ساختارها، به درمان کامل عفونت کمک خواهند کرد. بنابراین اثرگذاری داروهای اصلی نیز افزایش پیدا کرده و موجب کاهش مصرف آنتیبیوتیکها خواهند شد. این مهم در کاهش ریسک مقاومتهای آنتیبیوتیکی نیز بسیار کمک کننده است.
شیوع عفونتهای واژینال و مجاری ادراری با تغییرات هورمونی افزایش مییابد. دو دوره مهم در زندگی بانوان که با تغییرات هورمونی شدید همراه است، دوران بارداری و دوران پیش یائسگی و یائسگی است. این تغییرات هورمونی باعث کاهش تعداد لاکتوباسیلوسها بعنوان اجزای اصلی فلور طبیعی واژن، میشوند. عفونتهای ادراری و واژینالِ دوران بارداری، برای مادر بسیار آزار دهنده بوده و مصرف آنتیبیوتیکها نیز با محدودیت، برای خانمهای باردار تجویز میشود. از طرفی عفونتهای واژینال در خانمهای باردار موجب بروز التهاب شده و میتواند عامل تولد زودهنگام جنین یا در اوایل بارداری، موجب ناموفق بودن بارداری شود. لذا درمان هرگونه عفونت قبل از شروع بارداری و در طی بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. بطوریکه برخی منابع توصیه مینمایند قبل از باردار شدن، مادر بایستی به لحاظ فلور میکروبی دستگاه گوارش و واژن در تعادل قرار گیرد که مصرف پروبیوتیکهای خوراکی و واژینال پیش از بارداری، به این مهم کمک خواهد کرد. پژوهشها نشان داده است که کودکان متولد شده از مادران با فلور میکروبی متعادل به لحاظ متابولیک سالمتر بوده و مادران چاق با عدم تعادل میکروبی، کودکانی به دنیا میآورند که احتمال ابتلای آنان به بیماریهایی از قبیل چاقی، دیابت و انواع آلرژیها بالاتر است.
پروبیوتیک در دوران یائسگی
با شروع یائسگی در بانوان، کاهش هورمون استروژن باعث کاهش تعداد لاکتوباسیلوسها در واژن شده و این تغییر میکروبی، باعث کاهش شرایط اسیدی و کاهش ترشحات مخاطی واژن خواهد شد و این شرایط غیر از کاهش کیفیت زندگی جنسی فرد، فرصت رشد عوامل بیماریزا را فراهم خواهد کرد. لذا خشکی واژن و عفونتهای مکرر از اتفاقات شایع دوران یائسگی بیشتر زنان خواهد بود.
پروبیوتیک واژینال و hpv
آلودگی با ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV نیز یکی دیگر از چالشهای پزشکان جهت کنترل این عفونت است. از آنجایی که درمان قطعی جهت پاکسازی این ویروس وجود ندارد، کمک درمانهای مجاز میتوانند در کنار درمانهای اصلی، تا حدی کنترل آن را آسانتر کند. برخی پژوهشها، دورههای مصرف 6 ماهه از پروبیوتیکهای واژینال را تا حدی کمک کننده دانستهاند. هدف از کنترل شرایط افراد آلوده به ویروس HPV این است که تا حد ممکن از فعالیت ویروسها در جهت آلوده سازی سلولهای سطحی بافتهای مختلف دهانه رحم و مقعد جلوگیری کنند تا سلولها به سمت سرطانی شدن نروند. یکی از راههای بی عارضه در پیشبرد این هدف، استفاده از میکروبهای مفیدیست که در اتصال به سلولهای سطحی با عوامل بیماریزا در رقابت هستند و همچنین موادی تولید میکنند که از فعالیت عوامل بیماریزا جلوگیری خواهد کرد. بنابراین مصرف مکملهای پروبیوتیکی بسیار مفید خواهد بود.
پروبیوتیک و اختلالات ناباروری
علاوه بر بروز انواع عفونتها در بانوان، مشکلات متابولیک و اختلالات ناباروری نیز با فلور میکروبی بدن زنان در ارتباط است. سندروم تخمدان پلی کیستیک که یکی از دلایل عمده ناباروری، چاقی، ریزش مو و مقاومت به انسولین در زنان است. پژوهشها نشان داده است مصرف 12 هفتهای پروبیوتیکهای چند سویهای و با دوز بالا همراه با درمان اصلی میتواند در بهبود علائم این افراد موثر باشد.
همچنین ارتباط بین میکروفلور روده و میزان استروژن فعال در جریان خون و شدت علائم اندومتریوز نیز در پژوهشها ثابت شده است. با توجه به اینکه فلور میکروبی روده افراد مبتلا به اندومتریوز با افراد سالم متفاوت است، لذا مصرف پروبیوتیکها میتواند در تعادل بخشی به فلور میکروبی بیماران و متعاقبا بهبود علائم آنها کمک کند.
انواع کپسول پروبیوتیک تک ژن برای زنان کدامند؟
شرکت تک ژن فارما دو مکمل پروبیوتیکی خوراکی و واژینال را برای سلامت جنسی و سلامت باروری بانوان طراحی کرده است. این مکملها در جهت سهولت استفاده برای مصرف کننده، نیازی به نگهداری در یخچال نداشته و در دمای اتاق قابل نگهداریست. اینک به تفصیل درباره خصوصیات این مکملها توضیح میدهیم:
کپسول پروبیوتیک بایوفم (BioFem®) تک ژن فارما یک مکمل با ترکیبی از دو سویه پروبیوتیکی است که سلامت بانوان را ارتقا خواهد داد. این کپسول با ترکیب دو لاکتوباسیلوس مهم و موثر در فلور میکروبی واژن، یکی از بهترین فرمولاسیونهای پروبیوتیکی برای سلامت بانوان را دارد و میتواند به تعادل فلور ناحیه واژن، مجاری ادراری و دستگاه گوارش کمک کند و با تنظیم عملکرد ایمنی بدن، بهبود کیفیت زندگی جنسی زنان را موجب خواهد شد.
دو سویه مورد استفاده در محصول بایوفم، لاکتوباسیلوس رامنوسوس (Lactobacillus rhamnosus ) و لاکتوباسیلوس روتری (Lactobacillus reuteri)، جز پروبیوتیکهایی هستند که در پژوهشهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج مثبتی در غنی کردن فلور میکروبی واژن از لاکتوباسیلوسها را داشته و برای سلامت واژن و مجاری ادراری موثر شناخته شدهاند.
شاید برایتان سوال پیش بیاید که پروبیوتیک خوراکی بایوفم چگونه میتواند فلور میکروبی مجاری ادراری و واژن را تحت تاثیر قرار دهد. همانطور که پیشتر گفته شد روده مخزن اصلی میکروبهای بدن است. این میکروبها از انتهای لوله گوارش، یعنی خروجی مقعد، به نواحی اطراف انتقال پیدا میکنند. مثلا باکتری اشرشیا کلای (E.coli) که در روده وجود دارد، برای مجاری ادراری عفونتزا است.
در نتیجه هرچه روده به عنوان مخزن اصلی، غنی از باکتریهای مفیدی همچون لاکتوباسیلوسها باشد، احتمال انتقال عوامل بیماریزا کمتر شده و انتقال میکروبهای مفید بیشتر خواهد شد. به علاوه پژوهشها نشان داده است افرادی که پروبیوتیکهای خوراکی حاوی لاکتوباسیلوسها را مصرف نمودهاند نرخ بروز عفونتهای ادراری و واژینال آنها کمتر بوده و فلور این نواحی غنی از لاکتوباسیلوسها شده است. بنابراین نتایج مذکور تایید کننده انتقال باکتریها از مقعد به نواحی اطراف است.
موارد مصرف کپسول پروبیوتیک بایوفم برای بانوان عبارتند از:
- پیشگیری از عفونتهای واژینال باکتریایی، قارچی و کمک به درمان آنها: در واقع این مکمل پروبویتیکی خوراکی با غنی کردن فلور میکروبی واژن از لاکتوباسیلوسها، مانع از رشد و فعالیت عوامل بیماریزا شده و در موارد عفونت نیز در کنار درمان اصلی، به درمان و ریشه کنی آن کمک میکند.
- پیشگیری از عفونت مجاری ادراری و کمک به درمان آنها: غنی شدن فلور میکروبی مجاری ادراری از لاکتوباسیلوسها فرصت رشد و فعالیت به میکروبهای بیماریزا را نداده و به درمان عفونتها نیز کمک میکنند.
- پیشگیری از عفونتهای عود کننده واژینال و مجاری ادراری: فلور میکروبی حاوی لاکتوباسیلوسها شرایطی را فراهم میآورد که با جلوگیری از تشکیل و از بین بردن بایوفیلمها، عوامل بیماریزای نهفته را نیز از بین برده و به ریشه کنی عفونت و جلوگیری از عود آن کمک شایانی خواهد کرد.
- کمک به پیشگیری و درمان یبوست و عفونتهای دوران بارداری: به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری بروز یبوست و عفونتهای مجاری ادراری و واژن در خانمهای باردار شایع است. مصرف پروبیوتیک خوراکی مانند بایوفم ضمن غنی کردن فلور میکروبی دستگاه گوارش، فلور میکروبی واژن و مجاری ادراری را نیز تنظیم کرده و به پیشگیری و رفع علائم یبوست، نفخ و انواع عفونت دوران بارداری کمک خواهد کرد. به این ترتیب مصرف پروبیوتیکها به سلامت مادر و جنین و فراهم کردن دوران بارداری آسوده کمک خواهند کرد.
- حفظ تعادل فلور طبیعی واژن: با مصرف منظم مکملهای پروبیوتیکی خوراکی مانند بایوفم، فلور طبیعی ناحیه واژن حفظ میشود. این تعادل میکروبی به پیشگیری از بروز عفونتها، خارش و التهاب کمک میکند.
- بازسازی فلور میکروبی آسیب دیده ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها: مصرف آنتیبیوتیکها ضمن از بین بردن عوامل بیماریزا باعث از بین رفتن فلور میکروبی طبیعی بدن نیز میشود؛ لذا مصرف پروبیوتیکها فلور میکروبی نامتعادل دستگاه گوارش، واژن و مجاری ادراری را اصلاح خواهد کرد.
- کمک به بهبود علائم اندومتریوز: پروبیوتیکها با متعادل سازی فلور میکروبی روده، به تنظیم مقدار استروژن فعالِ تولید شده توسط باکتریهای روده کمک کرده و به این ترتیب میتواند به بهبود علائم اندومتریوز تا حدی کمک کند.
- تنظیم سیستم ایمنی بدن: پروبیوتیکها به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. به این ترتیب بدن ما در مواجهه با عوامل بیماریزا، توانایی بهتری در مقابله و کنترل شرایط التهابی خواهد داشت. باکتریهای مفید در ناحیه واژن و مجاری ادراری ایمنی مخاطی را ارتقا داده و مقابله با عوامل پاتوژن را تسریع میکنند.
مکانیسم اثر پروبیوتیکهای خوراکی در عفونتهای واژن و مجاری ادراری:
- غنی سازی فلور میکروبی روده از لاکتوباسیلوسها و انتقال به نواحی واژن و مجاری ادراری
- تولید اسید لاکتیک توسط لاکتوباسیلوسها و اسیدی کردن محیط
- تولید پراکسید هیدروژن (H2O2) و مواد ضد میکروب طبیعی (باکتریوسینها) مانند روترین که باعث مرگ عوامل بیماریزا خواهد شد
- تقویت سد دفاعی سلولهای پوششی و جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا و همچنین اتصال آنها به سلولهای سطحی
- مهار تشکیل و همچنین تخریب بایوفیلم و جلوگیری از پنهان شدن میکروبهای بیماریزا از دسترس دارو
- تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFAs) و تنظیم سیستم ایمنی مخاطی و کاهش التهاب در نواحی آلوده
۲ . کپسول واژینال پروبیوتیک بایوفم واژ تک ژن فارما
کپسول واژینال پروبیوتیک بایوفم واژ (BioFemvage®) تک ژن فارما یک محصول تخصصی برای حفظ و بهبود سلامت ناحیه تناسلی بانوان است. برای سهولت در مصرف، این محصول به صورت کپسول بسیار کوچک واژینال طراحی شده است. هر کپسول حاوی مقدار اثر بخش از باکتری مفید لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) است. این سویه لاکتوباسیلوس نیز در پژوهشهایی با موضوع تاثیر پروبیوتیکها بر میکروفلور واژن مورد استفاده قرار گرفته و نتایج مثبتی داشته است. این باکتری در برابر طیف وسیعی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی خصوصا E.coli، خواص آنتیباکتریال داشته و همچنین بعنوان یک عامل بالقوه در پیشگیری از عفونت کاندیدیازیس (عفونت قارچی واژن) شناخته میشود.
این باکتری مفید با تحریک ترشح اگزوپلیساکاریدهای بیشتر نسبت به بقیه لاکتوباسیلوسها، ممانعت فضایی خوبی در برابر اتصال عوامل بیماریزا به سلولهای سطحی ایجاد کرده و با تولید اسید لاکتیک موجب پایین آمدن pH واژن خواهد شد. همه این شرایط مجموعا موجب میشود این باکتری مفید از اتصال عوامل بیماریزا (باکتری، قارچ و ویروس) به سلولهای سطحی جلوگیری کرده، موجب مرگ آنها شود و به رفع آسیبهای ناشی از عفونتها در بافت واژن کمک کند. خواص ضد سرطانی لاکتوباسیلوس پلانتارم در مطالعات مربوطه نیز مشاهده شده است.
در سرطان دهانه رحم، اتصال ویروس HPV به سلولهای اپیتلیالی به مرور موجب بدخیمی و تکثیر بیش از حد سلولها خواهد شد. امروزه میدانیم که بطور کلی لاکتوباسیلوسها با ترشح پپتیدوگلیکانها و اگزوپلیسااکاریدها مانع از اتصال عامل بیماریزا شده و به این ترتیب از بدخیم شدن سلولهای سطحی نیز پیشگیری خواهند کرد. به علاوه سیستم ایمنی را برای شناسایی سلولهای سرطانی تقویت کرده و موادی تولید میکنند که باعث مرگ سلولهای سرطانی میشود. بنابراین برخی مطالعات از اثر مثبت مصرف طولانی مدت شش ماههی پروبیوتیکهای واژینال بر بهبود آسیبهای بافتی ناشی از ویروس HPV و کاهش لود ویروس حکایت دارند.
در دوران پیش یائسگی و یائسگی به دلیل کاهش استروژن و کاهش لاکتوباسیلوسهای واژن، میزان ترشحهای طبیعی کم شده و این موضوع خود باعث شیوع عفونت در این دوران و کاهش کیفیت زندگی جنسی بانوان خواهد شد. اینگونه مکملهای پروبیوتیکی برای رفع خشکی واژن و کاهش بروز عفونتهای ناشی از کمبود لاکتوباسیلوسها، بسیار کمک کننده هستند.
پروبیوتیک واژینال به دلیل استفاده موضعی، اثرگذاری سریعتری در به تعادل رساندن فلور میکروبی واژن و مبارزه با عوامل بیماریزا خواهد داشت.
هنگام بروز عفونت، مکمل پروبیوتیکی خوراکی موثرتر است یا واژینال؟
مصرف پروبیوتیکهای خوراکی و واژینال هنگام سلامت افراد نیز توصیه میشود. زیرا با غنیسازی فلور میکروبی بدن از لاکتوباسیلوسها، احتمال بروز عفونت را کاهش خواهد داد. اما هنگام بروز عفونت، مصرف توامان محصولات پروبیوتیکی خوراکی و واژینال با غنیسازی همزمان مخزن اصلی روده و همچنین فلور میکروبی واژن، سرعت بازسازی فلور میکروبی بدن بانوان را بالا برده و بهبود را با کیفیت بیشتری به انجام میرساند.
بایستی توجه داشت که در زمان بروز عفونتها بهتر است مصرف پروبیوتیکهای خوراکی و واژینال با درمان اصلی آنتیبیوتیکی همراه باشد و حتی پس از پایان درمان اصلی، تا یک ماه ادامه یابد. چراکه لاکتوباسیلوسها همزمان مانع از تشکیل بایوفیلم شده و میکروبهای مفید از دست رفته بواسطه مصرف آنتیبیوتیک را بازسازی میکنند. رعایت فاصله 2 تا 6 ساعته از مصرف آنتیبیوتیک را فراموش نکنید.
برای استفاده صحیح و بهینه از این محصولات، حتماً با پزشک خود یا مشاوران علمی شرکت تک ژن مشورت کنید.
نحوه مصرف کپسول پروبیوتیک برای زنان چگونه است؟
نحوه مصرف کپسول پروبیوتیک برای زنان، بستگی به مکمل مورد نظر و دلیل مصرف آن دارد. در ادامه به نحوه مصرف دو مورد از بهترین کپسولهای پروبیوتیک برای زنان پرداختهایم:
نحوه مصرف کپسول بایوفم (BioFem®)
دستور مصرف: این مکمل هم برای پیشگیری از ابتلا به عفونت و هم هنگام درمان آن، قابل مصرف است. معمولاً مصرف روزانه دو کپسول بایوفم قبل از غذا توصیه میشود. بهتر است هفته ابتدایی مصرف، روزانه یک کپسول استفاده کرده و ادامه دوره، با مصرف روزانه دو عدد پیش رود. برای دستیابی به بهترین نتیجه، مصرف منظم و حداقل طی دوره سه ماهه پیشنهاد میشود. مصرف در دوران بارداری از سه ماهه دوم امکان پذیر بوده و در دوران شیردهی بلامانع است. در صورت مصرف همزمان با داروهای آنتیباکتریال (مانند مترونیدازول) فاصله زمانی 2 تا 6 ساعته را رعایت فرمایید. بهتر است پس از پایان دوره آنتیبیوتیکی، مصرف این مکمل را ادامه دهید تا از عود عفونت جلوگیری نمایید.
کپسول بایوفم تک ژن فارما یک مکمل پروبیوتیک خوراکی با دو سویه بسیار مهم و تاثیرگذار بر فلور میکروبی واژن و مجاری ادراری است که برای رفاه حال مصرف کنندگان به صورت غیر یخچالی تولید شده و در دمای اتاق (25°C) قابلیت نگهداری دارد. توصیه میشود از پزشک، دکترداروساز داروخانه یا مشاوران علمی تک ژن کمک بگیرید.
نحوه مصرف کپسول واژینال بایوفم واژ (BioFemvage®)
دستور مصرف: در موارد ابتلا به عفونتهای باکتریایی و قارچی توصیه میشود طی شش روز اول مصرف، هر شب قبل از خواب، یک کپسول به صورت واژینال استفاده شود و در ادامه، هرهفته یک کپسول واژینال، شب هنگام، قبل از خواب مصرف شود. در موارد عفونت HPV مصرف مداوم شش ماهه به صورت هر شب یک عدد کپسول واژینال توصیه میگردد. کپسولهای واژینال بایوفمواژ® بسیار کوچک بوده و مصرف طولانی مدت آن آزار دهنده نخواهد بود.
در صورت مصرف همزمان با داروهای آنتیباکتریال خوراکی (مانند مترونیدازول) فاصله زمانی 2 تا 6 ساعته را رعایت فرمایید. در صورت تجویز پمادهای واژینال مترونیدازول که معمولا دوره مصرف 5 روزه دارد، بهتر است بعد از پایان دوره 5 روزه این درمان، مصرف پروبویتیک واژینال را آغاز کنید و در ادامه درمان، تنها حفظ فاصله 2 تا 6 ساعته با آنتیباکتریال خوراکی ضروری است.
دقت فرمایید که احتمال دارد با توجه به مشکل بیمار و شدت عفونت، نحوه مصرف توصیه شده توسط پزشک متفاوت باشد. لطفا به دستور پزشک توجه فرمایید. مشاوران علمی تک ژن فارما نیز آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. مهمترین نکته در استفاده از کپسولها یا شیافهای واژینال، رعایت بهداشت حین مصرف است.
مراحل استفاده از شیاف واژینال به شرح زیر است:
- ابتدا دستهای خود را با آب و صابون به خوبی بشویید. در صورت استفاده از اپلیکاتور، آن را نیز کاملا با آب و صابون شسته و به خوبی آبکشی نموده و خشک نمایید. شیاف را در اپلیکاتور قرار دهید. به پشت دراز کشیده و پاها را تا عرض شانه باز کنید. اپلیکاتور حاوی شیاف را به آرامی تا جایی که راحت هستید وارد واژن کرده و با انگشت اشاره خود پیستون را فشار داده تا کپسول وارد شود.
- اگر به اپلیکاتور دسترسی نداشته یا با آن راحت نیستید، از انگشت اشاره نیز برای وارد کردن کپسول واژینال میتوان استفاده نمود. در این صورت نیز فراموش نکنید که دست خود را قبل و بعد از استفاده، به خوبی با آب و صابون بشویید.
عوارض کپسول پروبیوتیک برای زنان چیست؟
بطور کلی پرروبیوتیکها در هر نوعی برای گروههای سنی مختلف ایمن بوده و عوارض جانبی قابل توجهی ندارند. با مصرف پروبیوتیکهای خوراکی، در برخی افراد، بروز نفخ و مشکلات گوارشی خفیف دیده شده است که بعد از یک هفته استفاده رفع خواهد شد.
در مورد کپسولهای واژینال نیز ممکن است برخی افراد در ابتدای مصرف، کمی حس خارش را در ناحیه واژن تجربه کنند که با مداومت مصرف رفع خواهد شد.
موارد احتیاط مصرف و هشدارهای کپسول پروبیوتیک برای زنان چیست؟
برای استفاده ایمن از کپسولهای پروبیوتیک، رعایت برخی موارد احتیاط و هشدارها ضروری است:
- افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی یا افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند قبل از مصرف پروبیوتیکها بایستی با پزشک خود مشورت نمایند.
- اگر به تازگی در دستگاه گوارش خود جراحی داشتهاید، زخم یا سوراخ شدگی در دستگاه گوارش دارید یا خونریزی از دستگاه گوارش را تجربه میکنید، نباید مکملهای پروبیوتیکی خوراکی را استفاده نمایید.
- زخم در دهانه رحم (سرویسیت) با علائم حاد، مانند خونریزی، از موارد منع مصرف پروبیوتیکهای واژینال است. بعد از اتمام دوره درمان اصلی و با پایدار شدن شرایط فرد، برای کمک به بهبود التهاب و حفظ شرایط پایدار، مصرف پروبیوتیکهای واژینال کمک کننده خواهد بود.
- اگر در دوران بارداری بسر میبرید بهتر است درباره مصرف پروبیوتیکهای خوراکی در سه ماهه اول از پزشک خود مشورت بگیرید. مصرف پروبیوتیکهای خوراکی از سه ماهه دوم بلامانع بوده و استفاده انواع واژینال آن نیز با تایید پزشک در کل دوران بارداری بلامانع است. توصیه میشود قبل از مصرف خودسرانه این مکملها در دوران بارداری، حتما پزشک خود را مطلع کنید. چرا که در برخی موارد پزشک بنا به شرایط فرد و صلاحدید خود زمان و نحوه مصرف را تغییر خواهد داد.
- اگر نارسایی شدید کلیوی و کبدی دارید قبل از مصرف پروبیوتیکها با پزشک خود مشورت کنید.
دیگر مکملهای پروبیوتیکی تک ژن فارما برای بانوان:
همانطور که پیشتر گفته شد پژوهشها نشان دادهاند که فلور میکروبی بدن ما در بروز و پیشرفت بیماریهای متابولیک نقش دارند. دو مورد از این دست اختلالات شایع در زنان، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و دیابت بارداری (GDM) است. سندرم تخمدان پلیکیستیک یکی از عوامل مهم ناباروری، اضافه وزن و کاهش مقاومت به انسولین در زنان است که مکملهای پروبیوتیک چندسویهای با دوز بالا، در کنار درمانهای اصلی به کنترل شرایط بیماران کمک میکنند. طبق پژوهشها مصرف 8 تا 12 هفتهای این دسته مکملها موجب کاهش معنی دار فاکتورهای لیپیدی و گلایسمیک و مقاومت به انسولین آنها شده است.
دیابت بارداری که معمولا از هفته بیستم در برخی مادران باردار بروز پیدا میکند، نتیجه تغییرات هورمونی دوران بارداریست. مدیریت این عارضه برای پزشک بسیار مهم است، زیرا سلامت مادر و جنین، هر دو به این مهم وابسته خواهد بود. با توجه به نتایج پژوهشهای متعدد، مصرف 8 هفتهای مکملهای پروبیوتیکی چند سویهای توانسته به کاهش معنیدار مقاومت به انسولینِ این مادران کمک کرده و حتی در کنترل وزن کودک نیز نقش داشتهاند.
محصول بایودایاب (BioDiab®) یک مکمل پروبیوتیکی چند سویهای با دوز بالا است که برای مدیریت شرایط مبتلایان به سندرم تخمدان پلیکیستیک و دیابت بارداری مفید و موثر است.
توصیه تک ژن درباره مصرف کپسول پروبیوتیک برای زنان
بانوان نیز مانند دیگر افراد، بهتر است مصرف پروبیوتیکها را در روتین زندگی خود بگنجانند. چرا که غیر از سلامت دستگاه گوارش، تنظیم سیستم متابولیسم و ارتقای سلامت عمومی، تنظیم فلور دستگاه تناسلی بانوان، نقش بسزایی در ارتقای سلامت جنسی، باروری و همچنین حفظ کیفیت بالای زندگی آنها خواهد داشت.
شرکت تک ژن با استفاده از فناوریهای نوین، مکملهای پروبیوتیک غیر یخچالی را با بالاتین کیفیت تولید مینماید و این امکان را برای شما فراهم مینماید که مکمل پروبیوتیک خود را به راحتی با خود همراه داشته و نگران نگهداری آن در یخچال نباشید. لذا در سفرهای کوتاه و طولانی یا محل کار، به آسانی میتوانید از آنها استفاده نمایید. به علاوه بکارگیریِ پروبیوتیکهایی با منشا بومی و سویه های تاثیرگذاری که در مطلعات علمی مختلف فواید آنها ثابت شده است، از نکات مثبت فرآوردههای پروبیوتیکی تک ژن است.
سوالات متداول
در ادامه به برخی از سوالات متداول درباره کپسول پروبیوتیک برای زنان پاسخ دادهایم. با ما همراه باشید.
قرص واژینال پروبیوتیک چیست؟
شکل واژینال مکملهای پروبیوتیکی به صورت شیاف یا کپسول است. هدف از استفاده آنها تنظیم سریع فلور میکروبی واژن است. تعادل فلور میکروبی واژن از بروز و پیشرفت و عود عفونتهای باکتریایی، قارچی و ویروسی این ناحیه جلوگیری کرده و در شرایط عفونت نیز، در کنار درمان اصلی به بهبود علائم آن کمک میکند. کپسول واژینال پروبیوتیک بایوفم واژ تک ژن فارما یک محصول تخصصی برای حفظ سلامت ناحیه واژن بانوان است. این محصول به جهت سهولت مصرف، به صورت کپسول بسیار کوچک واژینال طراحی شده و با تامین لاکتوباسیلوس ناحیه واژن به سلامت عمومی، سلامت باروری و جنسی زنان کمک میکند.
فواید پروبیوتیک ها برای زنان چیست؟
بنا به نوع پروبیوتیک مصرفی و هدف از مصرف، پروبیوتیکها میتوانند در شرایط زیر موثر باشند:
- کمک به تعادل فلور میکروبی واژن و کاهش ریسک ابتلا به عفونتهای واژن و مجاری ادراری
- جلوگیری از مزمن شدن عفونت و بروز عفونتهای تکرار شونده باکتریایی و قارچی واژن
- کمک به پیشگیری و درمان عفونتهای عود شونده مجاری ادراری
- کمک به کاهش ابتلا به عفونتهای واژینال و ادراری در زنان باردار
- کمک به کاهش نرخ زایمان زودرس در بانوان باردار
- کمک به پیشگیری و رفع علائم یبوستهای دوران بارداری
- کمک به رفع خشکی واژن در دوران یائسگی
- کمک به ترمیم آسیبهای بافتی ناشی از عفونت HPV و کاهش لود ویروس
- کمک به کاهش علائم اندومتریوز
- کمک به سلامت عمومی بانوان
کدام پروبیوتیک ها برای زنان مناسبند؟
پروبیوتیکهایی برای سلامت بانوان مناسب هستند که از سویههای مورد تایید در مطالعات استفاده نمودهاند، نگهداری آنها آسان بوده و با توجه به شیوه تولید، زندهمانی پروبویتیکها و در نتیجه اثرگذاری آنها قطعی است. محصولات لاین بانوان شرکت تک ژن فارما شامل بایوفم خوراکی و بایوفم واژ واژینال، تمامی این خصوصیات را داشته و به هدف ارتقای سلامت بانوان تولید شده است. این مکملها برای نگهداری، به یخچال نیاز نداشته و با پشتوانه تحقیقاتی وسیع، طراحی و به بازار عرضه شدهاند. برای کسب آگاهی بیشتر میتوانید از مشاوران علمی تک ژن کمک بگیرید.
منابع
Romeo, Marcello, et al. “Exploring Oral and Vaginal Probiotic Solutions for Women’s Health from Puberty to Menopause: A Narrative Review.” Microorganisms 12.8 (2024): 1614.
Takada, Kazuhide, et al. “Female reproductive tract-organ axes.” Frontiers in immunology 14 (2023): 1110001.
Ma, Siyu, et al. “Antibiotics therapy combined with probiotics administered intravaginally for the treatment of bacterial vaginosis: A systematic review and meta-analysis.” Open Medicine 18.1 (2023): 20230644.
Łaniewski, Paweł, and Melissa M. Herbst-Kralovetz. “Connecting microbiome and menopause for healthy ageing.” Nature microbiology 7.3 (2022): 354-358.
Worby, Colin J., et al. “Establishing the role of the gut microbiota in susceptibility to recurrent urinary tract infections.” The Journal of Clinical Investigation 132.5 (2022).
Mei, Zhaojun, and Dandan Li. “The role of probiotics in vaginal health.” Frontiers in cellular and infection microbiology 12 (2022): 963868.
Han, Yue, and Qing-ling Ren. “Does probiotics work for bacterial vaginosis and vulvovaginal candidiasis.” Current opinion in pharmacology 61 (2021): 83-90.
Li, Yuanyue, et al. “Vaginal microbiota and HPV infection: novel mechanistic insights and therapeutic strategies.” Infection and drug resistance (2020): 1213-1220.
Sihra, Néha, et al. “Nonantibiotic prevention and management of recurrent urinary tract infection.” Nature Reviews Urology 15.12 (2018): 750-776.
Ibrahim, Farag A., Mohammed K. Mostafa, and Mohammed M. Farahat. “Vaginal probiotic administration in the management of preterm premature rupture of membranes.” The Egyptian Journal of Hospital Medicine 73.10 (2018): 7672-7682.
Gohir, Wajiha, Elyanne M. Ratcliffe, and Deborah M. Sloboda. “Of the bugs that shape us: maternal obesity, the gut microbiome, and long-term disease risk.” Pediatric research 77.1 (2015): 196-204.