In مقالات پروبیوتیک
69 / 100

با توجه به نتایج پژوهش‌ها مخمر ساکارومایسس بولاردی (Saccharomyces boulardii) به عنوان پروبیوتیک، می‌تواند اثرات مطلوبی در زمینه زخم معده داشته باشد.  طبق آخرین آمار، شیوع H.pylori  در ایران 82 درصد است و با توجه به اهمیت مدیریت این عفونت، تک ژن زیست بر مبنای نتایج تحقیقات، بهترین مکمل پروبیوتیکی را برای زخم معده و سو هاضمه طراحی و تولید کرده است که با توجه به مقدار موثر پروبیوتیک لازم و جایگاه اثر در معده، به شکل پودر (ساشه) فرموله شده و به شما کمک می‌کند در کنار درمان‌های اصلی، با اطمینان خاطر از این مکمل استفاده نموده و به بهبود هرچه سریع‌تر و حفظ شرایط پایدار خود کمک کنید. اگر می‌خواهید با نحوه عملکرد مکمل (دارو) پروبیوتیک برای زخم معده، عوارض آن، نحوه مصرف و موارد منع مصرف آن آشنا شوید، با این مقاله‌ی تک ژن زیست همراه باشید. بهتر است قبل از استفاده از این مکمل با پزشک خود مشورت نموده یا برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاوران علمی تک ژن کمک بگیرید.

پیشنهاد: پروبیوتیک چیست

علت زخم معده چیست؟

عوامل متعددی موجب ناراحتی‌های معده در افراد می‌شود. مثل مصرف مداوم الکل، سیگار و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)؛ اما احتمالا شنیده باشید که مهمترین عامل زخم معده، آلودگی معده با باکتری هلیکوباکترپیلوری (Helicobacter pylori) است. هلیکوباکترپیلوری یا H.pylori یک باکتری بیماری‌زا برای معده محسوب می‌شود که موجب عفونت و التهاب در معده شده، و در صورت درمان نشدن، ایجاد زخم معده می‌کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد حدود نیمی از افراد جهان H.pylori  را در معده خود دارند و در شرایط پایین آمدن قدرت سیستم ایمنی (مثل شرایط استرس مزمن در فرد) فعال شده و  درصورت درمان نشدن این عفونت، می‌تواند منجر به مشکلات متعددی همچون ورم معده، زخم معده، سوءهاضمه، ریفلاکس، سرطان معده و موارد دیگر شود.

استراتژی‌های درمانی برای زخم معده بسیار پیچیده است. درمان آنتی‌بیوتیکی به هدف از بین بردن این باکتری، اصلی‌ترین روش‌ آن است. جالب است بدانید پروبیوتیک‌ها، یعنی استفاده از میکروب‌های مفید، می‌تواند در بهبود علائم این بیماری نقش مهمی ایفا کند.

بهترین کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چیست؟

همانطور که قبلا هم در مطالب دیگر گفته شد، پروبیوتیک‌ها میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که در صورت استفاده به مقدار کافی، به بهبود تعادل میکروفلور بدن کمک می‌کنند. این محصولات از طریق جلوگیری از رشد باکتری‌های مضر، تنظیم سیستم ایمنی، کمک به هضم و جذب غذا و تولید ترکیبات ضد میکروبی، به حفظ سلامت دستگاه گوارش و تنظیم و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و بطور کلی ارتقای سلامت عمومی ما کمک می‌کنند.

پیشنهاد: کپسول پروبیوتیک برای زنان

یکی از بهترین محصولات پروبیوتیکی برای زخم معده، که شکل دارویی آن ساشه یا پودر است، بایو دایجست (BioDigest®) می‌باشد که حاوی 5 بیلیون مخمر ساکارومایسس بولاردی (S.boulardii) بوده و با چندین مکانیسم اثر باعث کاهش التهاب معده شده و به بهبود علائم سو هاضمه و زخم‌ معده کمک می‌کند. برای آشنایی بیشتر با نحوه اثر این مکمل پروبیوتیکی با ما همراه باشید.

مکانیسم اثر کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چگونه است؟

برای اینکه بدانیم پروبیوتیک‌ها چگونه می‌توانند در کاهش علائم زخم معده کمک کننده باشند، ابتدا باید به روند بیماری‌زایی هلیکوباکتر پیلوری در معده آگاه باشیم. H.pylori یک باکتری مارپیچ شکل با چندین تاژک‌ است. این شکل باکتری برای قرارگیری در لابلای پرز‌ها و شیارهای معده کارآمد بوده و با کمک تاژک‌هایش نیز براحتی می‌تواند حرکت کند. همانطور که می‌دانیم محیط معده اسیدی است و عوامل بیماری‌زا (پاتوژن) در این شرایط زنده نمی‌مانند. به همین دلیل  H.pylori با تولید برخی مواد، تلاش می‌کند اسیدیته معده را کم کرده و شرایط را برای بقا و رشد خود بهینه ‌کند. به علاوه این باکتری قدرت چسبدگی زیادی با مخاط معده دارد و همچنین با ترشح توکسین‌هایی (سم) موجب تولید رادیکال‌های آزاد شده و آسیب موضعی بافت معده را به همراه خواهد داشت و به دنبال آن تحریک سیستم ایمنی اتفاق افتاده و التهاب مزمن معده (ورم معده) را باعث می‌شود.

پیشنهاد: پروبیوتیک برای مشکلات گوارشی

H.pylori با ترشح پروتئین‌های خاصی موجب نامتعادل شدن چرخه تکثیر و مرگ سلول‌ها شده و نهایتا منجر به ایجاد سرطان معده خواهد شد. نهفته شدن تعدادی از باکتری‌های H.pylori داخل سلول‌های مخاطی و داخل ساختارهایی به نام بیوفیلم (Biofilm)، آن‌ها را از دسترس دارو دور کرده و موجب بقای عفونت می‌شود. بطوری‌که بعد از اتمام دوره درمان آنتی‌بیوتیکی عفونت مجددا عود خواهد کرد.

پروبیوتیک برای زخم معده

ساکارومایسس بولاردی مخمری مفید است که با تولید اسید کاپریک و اسید استیک محیط معده را اسیدی کرده و در نتیجه از رشد عوامل بیماری‌زا جلوگیری می‌کند. به علاوه مخمر مذکور به دلیل اندازه بزرگش و ایجاد ساختارهای رشته‌ای (هایف)، در رقابت با H.pylori در اتصال به سطح معده موفق بوده و اجازه پنهان شدن و فعال شدن به آن را نمی‌دهد. همانند همه پروبیوتیک‌ها این مخمر نیز اثر تقویت سد دفاعی دستگاه گوارش و اثر تعدیل کنندگی سیستم ایمنی را داشته و با تحریک ترشح عامل ضد التهابی، موجب کاهش التهاب معده خواهد شد. این مخمر مفید پروبیوتیکی با تحریک ترشح آنزیم‌های گوارشی نیز می‌تواند به هضم و جذب مواد غذایی کمک کند. از طرفی با تولید آنزیم‌هایی موجب خنثی سازی سموم H.pylori می‌شود که این خود از آسیب‌های بیشتر بافت معده جلوگیری می‌کند.

جالب این است که این مخمر در شرایط اسیدی و در برابر آنزیم‌های گوارشی و صفراوی مقاوم بوده و با داروهای آنتی باکتریال که معمولا خط اول درمان زخم معده هستند تداخلی ندارد. مهمترین نکته این است که پروبیوتیک‌ها از تشکیل ساختارهای بیوفیلم جلوگیری کرده یا آن‌ها را از بین می‌برند و با اسیدی کردن محیط معده، بقای H.pylori های غیر نهفته را نیز مختل کرده و به این ترتیب دسترسی داروهای آنتی‌بیوتیک به عوامل بیماری‌زا را بیشتر می‌کند و غیر از جلوگیری از عود بیماری، میزان مصرف آنتی‌بیوتیک و در نتیجه مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی را نیز کاهش خواهند داد. تولید بیشتر SCFAs بواسطه این مخمر پروبیوتیکی نیز به تعدیل سیستم ایمنی و کاهش التهاب معده کمک خواهد کرد.

خط اول درمان زخم معده ترکیب دو یا چند داروی آنتی باکتریال است. این داروها عوارض گوارشی فراوانی خواهند داشت و از طرفی میکروب‌های مفید بدن، به خصوص فلور طبیعی دستگاه گوارش را نیز از بین می‌برند. مصرف پروبیوتیک‌ها، همزمان با درمان‌های آنتی‌بیوتیکیِ این‌چنینی، می‌تواند عوارض گوارشی این داروها را تا حد زیادی کاهش یا بهبود دهد.

نحوه مصرف کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چگونه است؟

کپسول‌ها و پودرهای پروبیوتیک متعددی برای بهبود زخم معده موجود هستند و نحوه مصرف آن‌ها به دستورالعمل هر محصول بستگی دارد. پروبیوتیک بایو دایجست® ساخت تک ژن، که به صورت ساشه (پودر) عرضه می‌شود، با مصرف ۱ تا ۲ ساشه در روز توصیه می‌شود. این محصول را می‌توان حدود یک ساعت قبل از وعده‌های غذایی مصرف کرد. هر ساشه می‌تواند در هر نوع مایع غیر داغ مانند آب، شیر یا حتی در ماست حل شده و حداکثر طی 15 دقیقه مصرف شود. اگر بنا به دلیلی در حال مصرف داروی ضد قارچ (مانند فلوکونازول) هستید، فاصله زمانی یک تا دو ساعته را رعایت فرمایید. برای کسب آگاهی بیشتر می‌توانید از مشاوران علمی تک ژن نیز کمک بگیرید.

پیشنهاد: انواع مکمل های دارویی پروبیوتیک

بهترین زمان مصرف کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چه زمانی است؟

به طور کلی بهترین زمان مصرف انواع پروبیوتیک‌ها قبل از وعده غذایی است. ساشه بایودایجست® نیز بهتر است حدود یک ساعت قبل از هر وعده غذایی مصرف شود.

نحوه نگهداری کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چگونه است؟

نحوه نگهداری کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چگونه است؟

نحوه نگهداری محصولات پروبیوتیک به روند تولید آن‌ها بستگی دارد؛ بطوریکه برخی یخچالی و برخی غیر یخچالی هستند. پروبیوتیک‌هایی که بایستی در یخچال نگهداری شوند، در صورت نگهداری خارچ از یخچال، اثر بخشی خود را از دست خواهند داد؛ زیرا میکروب‌های مفید آن‌هادر دمای اتاق زنده نمی‌مانند و همانطور که می‌دانید پروبیوتیک‌ها در صورت زنده ماندن اثرگذاری خواهند داشت. اما پروبیوتیک‌های غیر یخچالی، همانند تمامی محصولات شرکت تک ژن، می‌توانند تا پایان تاریخ انقضای خود، در دمای اتاق (یعنی 25 درجه سانتی‌گراد) نگهداری شوند. زیرا برای تولید این‌گونه محصولات پروبیوتیکی از تکنیکی (Freeze drying) استفاده می‌شود که به دلیل حذف 99 درصد آب اطراف پروبیوتیک‌ها و تبدیل آن‌ها به پودر لیوفیلیزه، فعالیت آن‌ها را متوقف کرده و حتی در دمای مطلوب اتاق نیز رشد و فعالیت ندارند و پس از ورود به بدن و دسترسی به آب، فعالیت خود را شروع کرده و اثرگذار خواهد بود. به منظور رفاه حال مصرف کنندگان، تمامی محصولات پروبیوتیکی شرکت تک ژن غیر یخچالی بوده و می‌توانید به راحتی آن‌ها را در دمای اتاق نگهداری نمایید.

 

عوارض کپسول پروبیوتیک برای زخم معده چیست؟

تا بحال عوارض جانبی قابل توجهی از بابت مصرف پروبیوتیک‌ها گزارش نشده است اما از آنجایی که الگوی میکروبی بدن هر فردی بسته به نژاد، نوع تغذیه، سبک زندگی، جغرافیای زندگی و موارد دیگر متفاوت است، امکان بروز برخی اثرات جانبی موقت وجود دارد: بروز نفخ و مشکلات گوارشی خفیف در روزهای ابتدایی مصرف که بعد از چند روز مصرف مداوم پروبیوتیک، از بین خواهد رفت. در صورت نیاز می‌توانید از مشاوران علمی تک ژن راهنمایی دریافت کنید.

 

هشدارها و موارد احتیاط و منع مصرف کپسول پروبیوتیک برای زخم معده

اگر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی دریافت می‌کنید، حتما با پزشک خود درباره مصرف پروبیوتیک‌ها مشورت نمایید.

توجه داشته باشید که افراد دارای نقص سیستم ایمنی یا بیمارانی با نارسایی‌های شدید کبدی و کلیوی و همچنین افرادی که به تازگی جراحی دستگاه گوارش داشته و زخم، خونریزی یا سوراخ شدگی در دستگاه گوارش دارند، شامل موارد ممنوعیت مصرف مکمل‌های پروبیوتیک می‌شوند و حتما قبل از مصرف این محصولات بایستی با پزشک متخصص خود مشورت نمایند.

مصرف پروبیوتیک‌ها در دوران بارداری نیز بهتر است با مشورت پزشک صورت گیرد. اما بطورکلی می‌توان گفت مصرف پروبیوتیک‌ها از سه ماهه دوم بارداری مجاز بوده و مصرف آن‌ها در دوران شیردهی بلامانع می‌باشد. مشاوران علمی تک ژن جهت پاسخ به سوالات شما آماده خدمتگزاری هستند.

تداخلات دارویی کپسول پروبیوتیک بایودایجست® برای زخم معده

بطور کلی پروبیوتیک‌ها تداخل دارویی خاصی ندارند. تنها بایستی دقت شود که در صورت مصرف انواع آنتی‌بیوتیک‌ها، رعایت فاصله زمانی 2 تا 6 ساعته ضروری است. درباره محصول بایودایجست، تنها مورد حفظ فاصله زمانی 2 تا 6 ساعته با داروهای ضد قارچ (مانند فلوکونازول) است و چون بایودایجست حاوی باکتری نیست، با خط اول درمان زخم معده، یعنی دو یا چند داروی آنتی باکتریال، تداخلی نداشته و براحتی می‌توان همزمان استفاده نمود.

اگر از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می‌نمایید، حتما قبل از مصرف هرگونه مکمل پروبیوتیکی با پزشک خود مشورت کنید. برای کسب آگاهی بیشتر با پزشک خود یا دکتر داروساز داروخانه یا مشاوران علمی تک‌ژن مشورت نمایید.

توصیه تک ژن زیست برای مصرف پروبیوتیک‌ها در زخم معده

 

تک ژن زیست به عنوان یک نهاد دانش‌بنیانِ پژوهشی و تولیدی، با علم بر نتایج تحقیقات، مصرف پروبیوتیک بایودایجست® را برای موارد زیر توصیه می‌کند:

  • در موارد سو هاضمه (دیسپپسی) که فرد با علائمی از جمله درد یا ناراحتی در قسمت بالای شکم، سیری زودرس، پُری، احساس نفخ در قسمت بالایی شکم و حالت تهوع مواجه است، می‌تواند برای کمک به سیستم گوارشی خود و برای کمک به بهبود هضم غذا، روزانه از یک عدد ساشه بایودایجست® (قبل از وعده غذایی) استفاده نماید.
  • در موارد ابتلا به pylori و زخم معده ناشی از H.pylori یا زخم معده ناشی از عوامل دیگر، فرد می‌تواند با مشورت پزشک، در کنار درمان اصلی، روزانه از یک تا دو عدد مکمل بایودایجست® (قبل از وعده غذایی) استفاده نماید.
  • هر ساشه بایودایجست® را می‌توانید در هر مایع غیر داغ مثل آب، شیر، آب میوه یا حتی ماست حل کرده و یک ساعت قبل از وعده غذایی مصرف نمایید. مخلوط آماده شده را حداکثر تا 15 دقیقه استفاده نمایید.
  • مشورت با پزشک را خصوصا در موارد ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای دیگر یا مصرف داروهای خاص، فراموش نکنید. مشاوران علمی تک ژن نیز آماده خدمتگزاری به شما هستند.

سوالات متداول

در ادامه به برخی از سوالات پرتکرار درباره مصرف پروبیوتیک‌ها برای زخم معده پاسخ داده‌ایم:

۱.  آیا مصرف پروبیوتیک‌ها برای زخم معده بی خطر است؟

بله، بطور کلی مصرف پروبیوتیک‌ها بی خطر بوده و عوارض جانبی قابل توجهی ندارد. در صورت ابتلا به برخی بیماری‌های خاص، به بخش هشدارها توجه نموده و با پزشک خود مشورت نمایید.

۲. آیا می توان پروبیوتیک‌ها را با داروهای دیگر مصرف کرد؟

بطور کلی پروبیوتیک‌ها تداخل دارویی خاصی ندارند. تنها بایستی دقت شود که در صورت مصرف انواع آنتی‌بیوتیک‌ها، رعایت فاصله زمانی 2 تا 6 ساعته ضروری است. اگر مکمل پروبیوتیکی برای زخم معده حاوی مخمرها باشد (مانند بایودایجست®)، تنها تداخل دارویی آن داروهای ضد قارچ (مانند فلوکونازول) می‌باشد که رعایت فاصله 2 تا 6 ساعته ضروری خواهد بود.

اگر از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می‌نمایید، حتما قبل از مصرف هرگونه مکمل پروبیوتیکی با پزشک خود مشورت کنید.

۳. بهترین زمان مصرف پروبیوتیک‌ها برای زخم معده چه زمانی است؟

در این مورد بهتر است به توصیه پزشک خود دقت کنید اما بهترین زمان مصرف مکمل‌های پروبیوتیکی قبل از وعده غذایی است. درباره محصول بایودایجست® بهتر است، یک ساعت قبل از وعده غذایی مصرف شود.

ضمن آرزوی سلامتی برای شما، در صورت نیاز می‌توانید از مشاوران علمی تک ژن کمک بگیرید.

رفرنس‌ها:

 

Zhang, Yan, et al. “Saccharomyces boulardii combined with triple therapy alter the microbiota in the eradication of Helicobacter pylori infection.” Scientific Reports 14.1 (2024): 13152.

 

Chey, William D., et al. “ACG Clinical Guideline: Treatment of Helicobacter pylori Infection.” Official journal of the American College of Gastroenterology| ACG 119.9 (2024): 1730-1753.

 

Gupta, Ashutosh, et al. “Treatment of H. pylori infection and gastric ulcer: Need for novel Pharmaceutical formulation.” Heliyon 9.10 (2023).

 

Liu, Lian-Hua, et al. “The effect of Saccharomyces boulardii supplementation on Helicobacter pylori eradication in children: a systematic review and meta-analysis of Randomized controlled trials.” BMC Infectious Diseases 23.1 (2023): 878.

 

Kelesidis, Theodoros, and Charalabos Pothoulakis. “Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for the prevention and therapy of gastrointestinal disorders.” Therapeutic advances in gastroenterology 5.2 (2012): 111-125.

 

Recent Posts

واژه یا عبارت مورد نظر خود را تایپ کنید و سپس بر روی Enter کلیک کنید.